22.12.12

Snabb presentlåda - tutorial

Nu är det inte många dagar kvar och jag tänkte visa en enkel låda att vika och fylla med olika saker att ge bort. Det känns nästan som något man ger istället för en blomma och många gånger mer uppskattat.
Fyll med olika teman:
dryck: kaffe - the - choklad
godis: behöver jag säga mer?
spa: härliga tvålar, nån lyxig handduk, fotsalt, nån skön kräm

Ja, man kan fylla den med mycket.

Jag gjorde tre stycken till Johans förskolepedagoger och vi fyllde dem med kaffe, the, choklad och en liten scrappad gåva. De blev glatt mottagna.
Så här gör du:

Asken bygger på en kvadrat som du viker i nio lika stora delar. Till min hjälp har jag använt mig av min scoaring board, men det går lika bra med skärmaskinen om du har ett bigblad till. Har du ingetdera kan du använda dig av en linjal och en torrembosspenna där du drar linjer med pennan där du skall vika. Äger du ingen torrembosspenna går det lika bra med en virknål.
- Man tager vad man haver, sa ... ja, vem som sa det tvistas det om!

Att tänka på vid val av papper är att en sida kommer bli "rättvänd", motsatt sida kommer att bli "upp och ned" och de två andra sidorna kommer hamna på sniskan. Med fördel väljer man ett papper med ett mönster som inte har något upp och ned. Är man känslig för att en text eller siffror hamnar upp och ner bör man undvika sådana mönster :D

1. Mitt papper är 12x12 tum och jag har bigat på 4 och 8 tum.
Sen har jag vridit pappret 90 grader för att åter biga på 4 och 8 tum.2. Sen har jag vikt mina bigningar.
Jag väljer att ha utsidan uppåt när jag bigar och viker sedan ifrån mig, eller om jag har utsidan nedåt när jag ska vika så viker jag uppåt, hoppas du förstod det där :D3. Nu ska samtliga fyra hörn vikas. Dessa möts sedan i mitten och med hjälp av ett snöre förankrar man alla sidor till en stabil låda. Jag tar tag i hörnet och viker hörnrutan diagonalt. Jag vill ha ett vasst vik så jag tar hjälp och trycker till med fingrar.

Så här ser den ut när man vikt alla fyra hörn.


4. Nu gör jag hål i varje udd av de hörn vi vikt. Med hjälp av min Crop A Dile gör jag hål och förstärker dessa med öljetter. Det gör jag för att hålen skall bli lite tåligare.
5. Sedan trär jag genom snöre genom mina öljettförsedda hål och knyter ihop detta med en fin rosett. Lådan är klar att fyllas med innehåll och eventuellt dekoreras om man vill.
Den observante ser att jag använt mig av en canvastag jag visade i torsdags som dekor.
Lådan tar kanske 5-10 minuter när man väl gjort första. En enkel men effektfull gåva om man är ute i sista stund och julen är ju längre än bara julafton så det finns många tillfällen att ge bort en eller flera av dessa lådor.

Och när du gjort i fullstorlek, 12x12 tum, tycker jag att du skall prova att göra dem mindre. De blir såå söta!


Lycka till.

Materiallista:


2 kommentarer:

Päivi sa...

Oj så härliga!!!

God Jul!!

Faye sa...

Brilliant project and fab tutorial. Have a wonderful Christmas. X